Medicijnen goedkoper produceren door doorbraak chemie

22-02-2017

Onderzoekers van de TU/e denken dankzij een doorbraak in de chemie medicijnen goedkoper te kunnen produceren. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De productiekosten voor nieuwe medicijnen met tientallen miljarden euro's omlaag brengen met veel minder grondstoffen en schade aan het milieu. Dat kan volgens de krant de impact zijn van een nieuw onderzoeksprogramma dat begin dit jaar van start is gegaan onder leiding van professor ScheikundigeTechnologie Volker Hessel van de Technische Universiteit Eindhoven.

Deze doorbraak in de chemie is mogelijk door het simuleren van natuurlijke processen. Volker Hessel in het Eindhovens Dagblad: “Voor de productie van medicijnen hebben wij bijvoorbeeld nu nog gemiddeld acht verschillende reacties achter elkaar nodig om van basisgrondstoffen tot een pilletje te komen. Wij willen met ons onderzoek al die reacties in één keer laten plaatsvinden, in één omgeving. Hiervoor is de natuur onze inspiratie, en we denken op onderdelen het zelfs nog beter te kunnen doen.”

Het onderzoeksproject One-Flow moet in vier jaar tijd tastbare resultaten opleveren.

Hessel: “Wij stellen een 'user club' samen met de grote medicijnfabrikanten, zoals GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Bayer of Pfizer, maar ook chemische concerns als BASF. Zij kunnen zo het onderzoek op de voet volgen.”

Download full article


View all Articles